Veelgestelde vragen ProLaTerre

Wanneer werd soja voor het eerst gebruikt?

Soja werd voor het eerst in China gebruikt, meer dan 4000 jaar geleden. De toenmalige keizer beschreef soja in zijn boek als één van de vijf Plantaardige Goden. Bij de bouw van de Chinese Muur was soja het belangrijkste eten van de ruim 350.000 arbeiders.

Waar komt het Nederlandse woord ‘soja’ vandaan?

Het woord ‘soja’ komt van ‘Chang yin’, het Oud-Chinese woord voor sojasaus. Japanse reizigers spraken dit uit als ‘Sho-Yu’, waarbij ‘Sho’ verwees naar ‘boon’ en ‘Yu’ naar ‘olie’. Nederlanders die de sojasaus in Japan ontdekten, verbasterden dit tot ‘soje’, dat uiteindelijk veranderde in ‘soja’.

Hoe ziet de sojaplant eruit?

Soja is een vlinderbloemige plant van 20 tot 70 centimeter met peulvormige vruchten, die elk twee tot vier zaadjes of boontjes bevatten. Afhankelijk van de soort groeit de plant van 150 tot 200 dagen.

Hoeveel soorten sojabonen zijn er?

Er zijn duizenden variëteiten sojabonen, van de rode bonen in het noorden van Japan tot de zwarte bonen in Taiwan. De gele sojaboon – ook genaamd Mungboon – die ProLaTerre gebruikt, bevat de meeste voedingsstoffen.

Waar komt de soja in producten van ProLaTerre vandaan?

Onze biologische (en dus ook GMO-vrije) sojabonen komen uit Italië en een klein deel komt uit China. Op die manier zijn we niet te veel afhankelijk van bijvoorbeeld het weer in één land, zodat we in geval van bijvoorbeeld een mislukte oogst in Italië, toch voldoende tofu kunnen maken. In beide gevallen letten we wel op de CO2 voetafdruk. Het transport van de sojabonen vanuit Italië gaat per trein welke rijdt op groene stroom. Het transport vanuit China gebeurt per schip en dat is volgens ons milieuvriendelijker dan wanneer we bijvoorbeeld sojabonen uit andere Zuid-Europese plekken halen waar we zijn aangewezen op transport met behulp van vrachtwagens. In Noord-Europa schijnt de zon (nog) niet hard genoeg om kwalitatief hoogwaardige (met voldoende hoog eiwitpercentage) sojabonen te kunnen telen. Alle bonen uit China zijn uiteraard fairtrade gecertificeerd.

Is het verbouwen van soja schadelijk voor het milieu?

Bij ProLaTerre hebben we een ideaal: een betere wereld. Genetisch gemanipuleerde soja of soja uit ontboste gebieden zijn dan ook uit den boze. Bij ProLaTerre gebruiken we enkel duurzame soja, met respect voor milieu, mens en met duurzaam gebruik van grondstoffen en landbouwproducten. ProLaTerre kan dit garanderen dankzij een nauwkeurig controlesysteem en een certificaat. Onze producten zijn uiteraard allemaal voorzien van het biologische certificaat van SKAL.

Ook ons productieproces is milieuvriendelijk. Zo gebruiken we energievriendelijke stoomketels, scheiden we alle afvalstoffen: papier en karton, folies, tetrapak, bekers, lege PVC verpakkingen, metalen, olie, plastic, hout en glas. Onze inkoopafdeling overlegt met leveranciers om zoveel mogelijk gerecyclede, of recyclebare verpakkingen en materialen te gebruiken. Daarnaast minimaliseren we het gewicht van de verpakkingen. En als het morgen nog milieuvriendelijker kan, dan doen we dat graag!

Koopt ProLaTerre bonen uit het Amazonewoud of ander ontbost gebied?

Heel simpel: nee.

Wordt er gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen?

Alle sojabonen van ProLaTerre zijn biologisch. Voor de teelt wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit wordt door ons gecontroleerd. ProLaTerre maakt alleen gebruik van niet genetisch gemanipuleerde sojabonen. De sojabonen worden verkregen bij betrouwbare partners die zich aan deze strikte regels houden. Bovendien worden de sojabonen ook aan strenge analyses onderworpen. Zo controleert ProLaTerre op regelmatige basis de sojabonen op aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in samenwerking met een erkend laboratorium. Tijdens de jarenlange ervaring werd nog nooit enig residu van chemische bestrijdingsmiddelen teruggevonden.

Kunnen sojabonen ook rauw gegeten worden?

Nee. Ze moeten eerst gekookt worden.

Welke voedingsstoffen bevat de sojaboon?

De sojaboon bestaat uit:
38% eiwitten
20% vet
18% voedingsvezels
12% koolhydraten
8% water
4% andere bestanddelen, zoals vitamines en mineralen
Soja is een bron van vitamines en mineralen, zoals kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, vitamine A, B1, B2, B3, B5, E en foliumzuur.

Welke vetzuren / verhouding vet bevat soja?

62% meervoudig onverzadigde vetzuren, inclusief 2 essentiële vetzuren: linolzuur en alfa-linoleenzuur.
23% enkelvoudig onverzadigde vetzuren
15% verzadigde vetzuren
Geen cholesterol

Gebruikt ProLaTerre duurzame soja?

Ja. ProLaTerre gebruikt enkel duurzame soja, met respect voor milieu, mens en duurzaam gebruik van grondstoffen en landbouwproducten. Bovendien is het absoluut verboden om genetisch gemanipuleerde soja of soja uit ontboste gebieden te gebruiken. ProLaTerre kan dit garanderen dankzij een nauwkeurig controlesysteem en een certificaat. Onze producten zijn allemaal voorzien van het biologische certificaat van SKAL.

Bevat ProLaTerre genetisch gemanipuleerde soja?

Nee, ProLaTerre gebruikt geen genetisch gemanipuleerde sojabonen. We waken zorgvuldig over het hele productietraject van de sojaboon, van de boer tot in onze productiekeuken.

Waarom is plantaardig eten goed voor de planeet?

Plantaardig is goed voor de planeet omdat voor het produceren van plantaardige voeding duidelijk minder land, water en energie nodig is….dan voor het produceren van dierlijke voeding.

Is ProLaTerre geschikt voor vegetariërs en veganisten?

Alle ProLaTerre producten zijn biologisch en 100% plantaardig en dus vegan. Dit wordt op de verpakking aangeduid met een vegan-logo. Soja biedt een goede variatie op zuivel en vlees en is geschikt voor vegetariërs, veganisten of mensen die gewoon eens een dagje vleesvrij willen eten.

Zijn de eiwitten in ProLaTerre producten voldoende voor de dagelijkse behoefte?

Voor de soja-gebaseerde producten zeker! Een volwassene heeft dagelijks 1 g eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Eiwitten bevatten bouwstenen voor de spieren in ons lichaam. De soja-gebaseerde producten van ProLaTerre bieden hoogwaardige eiwitten welke alle essentiële aminozuren bevatten die niet door het lichaam zelf kunnen aangemaakt worden.

Is er een maximumhoeveelheid soja die je per dag mag eten?

Nee. Soja behoort al heel lang tot de dagelijkse voeding in de Aziatische landen. Het maakt deel uit van een gezond eetpatroon en past perfect in een gezonde en gevarieerde voeding.

Waarom is plantaardig eten gezond?

Plantaardig eten is van nature laag in verzadigde vetten, bevat méér vezels en levert veel vitamines en mineralen.

Waarom zijn sojaproducten gezond?

Sojaproducten zijn gezond, omdat ze al het goede van plantaardig bevatten. Ze bevatten hoogwaardige, plantaardige eiwitten, zijn laag in verzadigde vetten en hebben een uitstekende vetzuursamenstelling. Daarnaast is soja van nature lactosevrij en dus makkelijk verteerbaar en bevat soja de vitamines B2 en D.

Hoe duurzaam zijn jullie verpakkingen?

We gebruiken plastic verpakkingen vanwege voedselveiligheid en om de houdbaarheid te kunnen garanderen. We gebruiken daarvoor twee soorten plastic (PP en r-PET). Beide soorten zijn transparant en worden gemaakt van een zogenaamde single-source plastic, wat wil zeggen dat er niet twee of meer soorten plastic met elkaar worden gemengd. Transparante, single-source plastics kunnen heel goed worden gerecycled zonder onnodig afbreuk te doen aan de kwaliteit van het plastic. Gekleurd plastic en/of plastic wat is samengesteld uit verschillende soorten kunststof materialen zijn veel moeilijker om te recyclen en dat is natuurlijk zonde!

We hebben ook wel gekeken naar biologisch afbreekbaar, of composteerbaar plastic. Dit gaat helaas ten koste van de houdbaarheid van de producten (waardoor dus meer voedsel weggegooid zou worden, ook zonde!) en/of het gaat ten koste van de voedselveiligheid en dat willen we natuurlijk ook niet. Daarnaast blijkt het composteren van composteerbaar plastic niet zo eenvoudig als wellicht gehoopt. Het duurt vaak langer om dit soort plastic te composteren, of de composteerbedrijven moeten de temperatuur opvoeren om het proces sneller te laten verlopen en dat is dan wellicht ook weer niet de beste bijdrage aan het milieu. Daarbij gebeurt het nog wel eens dat composteerbaar plastic toch bij het plastic afval wordt gegooid, terwijl het niet goed kan worden gerecycled en dat is zeker ook niet wenselijk.

Plastic van plantaardige grondstoffen zijn we ook nog niet erg enthousiast over. Voor de productie wordt onder meer gebruik gemaakt van (landbouw)grond en (zoet) water, welke beide hard nodig zijn om voldoende voedsel te kunnen blijven produceren voor onze groeiende wereldbevolking.

Is glas dan een optie? Glas is relatief zwaar, dus meer gewicht tijdens het transport en dus meer energieverbruik. Daarnaast is glas een risico. We willen natuurlijk niet dat er per ongeluk een stukje glas in onze producten komt te zitten, omdat er ergens een keer een potje is gevallen.

Een duurzame verpakking kiezen is dus nog niet zo eenvoudig. Voor nu is onze keuze gevallen op twee soorten kunststof schaaltjes; één van 88% gerecycled PET (polyethyleen tereftalaat), omdat 100% gerecycled PET niet de kwaliteit beidt die we nodig hebben om de houdbaarheid en voedselveiligheid te kunnen garanderen en één van 100% PP (polypropyleen) wat een noodzakelijke hittebehandeling van de producten mogelijk maakt. Beide schaaltjes zijn onlangs opnieuw vormgegeven waardoor er nu 19% minder plastic voor nodig is.

Op de verpakking moeten in ieder geval zaken zoals de ingrediënten declaratie als ook de voedingswaarde worden vermeld. Daarvoor gebruiken wij momenteel de papieren sleeve. De papieren sleeves worden gemaakt van FSC gecertificeerd karton. Er is geen lijm voor nodig om deze (zoals bij een papieren etiket) op de verpakking te bevestigen. De papieren sleeve kan er zo afgeschoven worden en kan vervolgens bij het oud papier. Het kunststof schaaltje kan weer in de plasticrecycling, in de PMD zak.

Hoe lang kun je de producten van ProLaTerre met geopende verpakking bewaren?

Na opening zijn de producten nog 2 dagen houdbaar in de koelkast (max. 7 graden C).