Veelgestelde vragen ProLaTerre

Wanneer werd soja voor het eerst gebruikt?

Soja werd voor het eerst in China gebruikt, meer dan 4000 jaar geleden. De toenmalige keizer beschreef soja in zijn boek als één van de vijf Plantaardige Goden. Bij de bouw van de Chinese Muur was soja het belangrijkste eten van de ruim 350.000 arbeiders.

Waar komt het Nederlandse woord ‘soja’ vandaan?

Het woord ‘soja’ komt van ‘Chang yin’, het Oud-Chinese woord voor sojasaus. Japanse reizigers spraken dit uit als ‘Sho-Yu’, waarbij ‘Sho’ verwees naar ‘boon’ en ‘Yu’ naar ‘olie’. Nederlanders die de sojasaus in Japan ontdekten, verbasterden dit tot ‘soje’, dat uiteindelijk veranderde in ‘soja’.

Hoe ziet de sojaplant eruit?

Soja is een vlinderbloemige plant van 20 tot 70 centimeter met peulvormige vruchten, die elk twee tot vier zaadjes of boontjes bevatten. Afhankelijk van de soort groeit de plant van 150 tot 200 dagen.

Hoeveel soorten sojabonen zijn er?

Er zijn duizenden variëteiten sojabonen, van de rode bonen in het noorden van Japan tot de zwarte bonen in Taiwan. De gele sojaboon – ook genaamd Mungboon – die ProLaTerre gebruikt bevat de meeste voedingsstoffen.

Waar komt de soja in producten van ProLaTerre vandaan?

100% EU herkomst / EU bio gecertificeerd

Onze sojabonen zijn biologisch en gecertificeerd met het Europees biologisch keurmerk (en zijn daarmee vanzelfsprekend GGO-vrij). We werken dus met biologische sojabonen uit de EU. We proberen soja ook in Nederland in te kopen, maar omdat onze eisen hoog zijn en ons klimaat nogal fris, is dat simpelweg nog niet mogelijk. We streven ernaar om dit in de toekomst wel mogelijk te maken, door bijvoorbeeld biologische sojasoorten te helpen kweken die goed groeien in het Nederlandse klimaat.

 

Is het verbouwen van soja schadelijk voor het milieu?

Bij ProLaTerre hebben we een ideaal: een betere wereld. Genetisch gemanipuleerde soja of soja uit ontboste gebieden zijn dan ook uit den boze. Bij ProLaTerre gebruiken we enkel duurzame soja, met respect voor milieu, mens en duurzaam gebruik van grondstoffen en landbouwproducten. ProLaTerre kan dit garanderen dankzij een nauwkeurig controlesysteem en een certificaat. Onze producten zijn allemaal voorzien van het EU biologisch certificaat (SKAL).

Ook ons productieproces is milieuvriendelijk. Zo gebruiken we energievriendelijke stoomketels. Scheiden we alle afvalstoffen: papier en karton, folies, tetrapak, bekers, lege PVC verpakkingen, metalen, olie, plastic, hout en glas. Overlegt onze inkoopafdeling met leveranciers om zoveel mogelijk recyclebare verpakkingen en materialen te gebruiken. Daarnaast minimaliseren we het gewicht van de verpakkingen. En als het morgen nog milieuvriendelijker kan, dan doen we dat meteen!

Koopt ProLaTerre bonen uit het Amazonewoud of ander ontbost gebied?

Heel simpel: nee.

Wordt er gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen?

Alle sojabonen van ProLaTerre zijn biologisch. Voor de teelt wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Dit wordt door ons gecontroleerd. ProLaTerre maakt alleen gebruik van niet genetisch gemanipuleerde sojabonen. De sojabonen worden verkregen bij betrouwbare partners die zich aan deze strikte regels houden. Bovendien worden de sojabonen ook aan strenge analyses onderworpen. Zo controleert ProLaTerre op regelmatige basis de sojabonen op aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in samenwerking met een erkend laboratorium. Tijdens de jarenlange ervaring werd nog nooit enig residu van bestrijdingsmiddelen teruggevonden.

Kunnen sojabonen ook rauw gegeten worden?

Nee. Ze moeten eerst gekookt worden.

Welke voedingsstoffen bevat de sojaboon?

De sojaboon bestaat uit:
38% eiwitten
20% vet
18% voedingsvezels
12% koolhydraten
8% water
4% andere bestanddelen, zoals vitamines en mineralen
Soja is een bron aan vitamines en mineralen, zoals kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, vitamine A, B1, B2, B3, B5, E en foliumzuur.

Welke vetzuren / verhouding vet bevat soja?

62% meervoudig onverzadigde vetzuren, met 2 essentiële vetzuren: linolzuur en alfa-linoleenzuur.
23% enkelvoudig onverzadigde vetzuren
15% verzadigde vetzuren
Geen cholesterol

Gebruikt ProLaTerre duurzame soja?

Ja. ProLaTerre gebruikt enkel duurzame soja, met respect voor milieu, mens en duurzaam gebruik van grondstoffen en landbouwproducten. Bovendien is het absoluut verboden om genetisch gemanipuleerde soja of soja uit ontboste gebieden te gebruiken. ProLaTerre kan dit garanderen dankzij een nauwkeurig controlesysteem en een certificaat. Onze producten zijn allemaal voorzien van het EU biologisch certificaat (SKAL).

Bevat ProLaTerre genetisch gemanipuleerde soja?

Nee, ProLaTerre gebruikt geen genetisch gemanipuleerde sojabonen. We waken zorgvuldig over het hele productietraject van de sojaboon: van de boer tot in de winkel.

Waarom is plantaardig eten goed voor de planeet?

Plantaardig is goed voor de planeet omdat voor het produceren van plantaardige voeding duidelijk minder land, water en energie nodig is….dan voor het produceren van dierlijke voeding.

Is ProLaTerre geschikt voor vegetariërs en veganisten?

Alle ProLaTerre producten zijn biologisch en 100% plantaardig en dus vegan. Dit wordt op de verpakking aangeduid met een vegan-logo. Soja biedt een goede variatie op zuivel en vlees en is geschikt voor vegetariërs, veganisten of mensen die gewoon eens een dagje vleesvrij willen eten.

Soja biedt een goede variatie op zuivel en vlees en is geschikt voor vegetariërs, veganisten of mensen die gewoon eens een dagje vleesvrij willen eten.

Zijn de eiwitten in ProLaTerre producten voldoende voor de dagelijkse behoefte?

Ja. Een volwassene heeft dagelijks 1 g eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Eiwitten bevatten bouwstenen voor de spieren in ons lichaam. De producten van ProLaTerre bieden hoogwaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten die niet door het lichaam zelf kunnen aangemaakt worden.

Is er een maximumhoeveelheid soja die je per dag mag eten?

Nee. Soja behoort al heel lang tot de dagelijkse voeding in de Aziatische landen. Het maakt deel uit van een gezond eetpatroon en past perfect in een gezonde en gevarieerde voeding.

Waarom is plantaardig eten gezond?

Plantaardig eten is van nature laag in verzadigde vetten, bevat méér vezels en brengt veel vitamines en mineralen aan.

Waarom zijn sojaproducten gezond?

Sojaproducten zijn gezond, omdat ze al het goede van plantaardig bevatten. Ze bevatten hoogwaardige, plantaardige eiwitten, zijn laag in verzadigde vetten en hebben een uitstekende vetzuursamenstelling. Daarnaast is soja van nature lactosevrij en dus makkelijk verteerbaar en bevat soja de vitamines B2, D en calcium.

Hoe lang kun je de producten van ProLaTerre met geopende verpakking bewaren?

Na opening zijn de producten nog 2 dagen houdbaar in de koelkast (max. 7 graden C).